Vércukorszint

7 perc Lyubov Dobretsova 1178

Cukorbetegség gyanúja esetén a klasszikus tesztelés mellett gyakran vérvizsgálatot végeznek cukorral terheléssel. Professzionális nyelven a tesztet glükóztolerancia-elemzésnek (GTT) hívják..

Ez pontosabbnak tekinthető, és lehetővé teszi a prediabetta azonosítását - ez a betegség kialakulását megelőző állapot. Különösen fontos, hogy rendszeresen átadja ezt a tesztet azoknak az embereknek, akik időszakonként cukortartást tapasztalnak, és azoknak, akiknek fennáll a veszélye a betegség kialakulásának. Hogyan lehet vérvizsgálatot végezni cukorral terheléssel, és mi a normája??

A GTT fajtái

A gyakorlati glükóztesztet gyakran hívják glükóztolerancia tesztelésnek. A tanulmány segít felmérni, hogy a vércukorszint milyen gyorsan felszívódik, és mennyi ideig bomlik le. A vizsgálat eredményei alapján az orvos képes lesz arra a következtetésre jutni, hogy a hígított glükóz bevétele után milyen gyorsan normalizálódik a cukorszint. Az eljárást mindig akkor végezzük, ha vért veszünk, üres gyomorra.

Manapság a glükóztolerancia-tesztet kétféle módon hajtják végre:

Az esetek 95% -ában a GTT elemzését pohár glükóz, azaz szájon át történő felhasználásával hajtják végre. A második módszert ritkán használják, mivel a folyadék és glükóz szájon át történő bevétele az injekcióval összehasonlítva nem okoz fájdalmat. A vérben történő GTT elemzését csak glükóz intoleranciában szenvedő betegek esetében végzik:

  • helyzetben lévő nők (súlyos toxikózis miatt);
  • emésztőrendszeri betegségekkel.

A vizsgálatot elrendelő orvos megmondja a betegnek, hogy melyik módszer relevánsabb egy adott esetben..

Javallatok

Az orvos a következő esetekben javasolhatja a betegnek, hogy adjon vért cukrot terheléssel:

  • 1. vagy 2. típusú cukorbetegség. Vizsgálatokat végeznek az előírt kezelési rend hatékonyságának felmérése, valamint annak kiderítése érdekében, hogy a betegség súlyosbodott-e;
  • inzulinrezisztencia szindróma. A rendellenesség akkor alakul ki, amikor a sejtek nem érzékelik a hasnyálmirigy által termelt hormont;
  • gyermek szoptatása alatt (ha egy nőnek gesztációs típusú cukorbetegségre gyanakszik);
  • túlzott testtömeg jelenléte mérsékelt étvágy mellett;
  • emésztőrendszer diszfunkciói;
  • az agyalapi mirigy megszakadása;
  • az endokrin rendszer működési rendellenességei;
  • máj diszfunkció;
  • súlyos szív- és érrendszeri betegség.

A glükóztolerancia-tesztelés jelentős előnye, hogy annak segítségével meg lehet határozni a kockázatnak kitett emberek prediabetust (a betegség valószínűsége 15-szeresére nő). Ha időben észleli a betegséget és elkezdi a kezelést, elkerülheti a nem kívánt következményeket és szövődményeket.

Ellenjavallatok

A legtöbb más hematológiai vizsgálattal ellentétben a terheléses vércukorszám-tesztnek számos korlátozása van az elvégzéshez. A tesztelést a következő esetekben el kell halasztani:

  • megfázás, SARS, influenza;
  • krónikus betegségek súlyosbodása;
  • fertőző patológiák;
  • gyulladásos betegségek;
  • kóros folyamatok a gyomor-bél traktusban;
  • mérgezés;
  • nemrégiben végzett műtét (elemzés legkorábban 3 hónap elteltével).

Ezenkívül az elemzés ellenjavallata olyan gyógyszerek szedése is, amelyek befolyásolják a glükózkoncentrációt.

Hogyan készüljünk fel az elemzésre?

A cukor megbízható koncentrációjának vizsgálatához a vért helyesen kell adományozni. Az első szabály, amelyet a betegnek meg kell emlékezni, az, hogy a vért üres gyomorból veszik, tehát legkésőbb 10 órával az eljárás előtt enni lehet..

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a mutató torzítása más okokból is lehetséges, tehát a tesztelés előtt 3 nappal be kell tartania a következő ajánlásokat: korlátozza az alkoholtartalmú italok fogyasztását, zárja ki a fokozott fizikai aktivitást. A vérvétel előtt 2 nappal ajánlott megtagadni az edzőterem és a medence látogatását.

Fontos, hogy abbahagyjuk a gyógyszerek alkalmazását, minimalizáljuk a cukorral, muffinokkal és édességekkel készült gyümölcslevek fogyasztását, elkerüljük a stresszt és az érzelmi stresszt. És az eljárás napján reggel tilos dohányozni, rágni. Ha a betegnek folyamatosan gyógyszert ír fel, erről tájékoztatni kell az orvost..

Hogyan hajtják végre az eljárást?

A GTT tesztelése elég egyszerű. Az eljárás egyetlen negatív az időtartama (általában kb. 2 óra). Ez idő eltelte után a laboratóriumi asszisztens meg tudja mondani, hogy a betegnek nem volt-e szénhidrát-anyagcseréje. Az elemzés eredményei alapján az orvos megállapítja, hogy a test sejtjei reagálnak az inzulinra, és képes lesz-e diagnosztizálni.

A GTT tesztet a következő műveleti algoritmus szerint hajtják végre:

  • Kora reggel a betegnek el kell érkeznie az orvosi intézménybe, ahol elvégzik az elemzést. Az eljárás megkezdése előtt fontos betartani az összes szabályt, amelyről a vizsgálatot felíró orvos beszélt;
  • a következő lépés - a betegnek speciális oldatot kell inni. Általában 75 g speciális cukor és 250 ml víz keverésével készítik. Ha az eljárást terhes nőnek hajtják végre, a fő alkotóelem mennyisége kissé növelhető (15-20 g-val). Gyermekek esetében a glükózkoncentráció megváltozik, és így kiszámítják - 1,75 g. cukor 1 kg gyermek tömegre vonatkoztatva;
  • 60 perc elteltével a laboratóriumi műszaki szakember összegyűjti a biológiai anyagot a vér cukorkoncentrációjának meghatározására. Újabb 1 óra elteltével elvégezzük a biológiai anyag második mintavételét, amelynek megvizsgálását követően meg lehet ítélni, vajon van-e valamelyik személy patológiája, vagy minden a normál határokon belül van-e..

Az eredmény megfejtése

Az eredmény titkosítását és a diagnózis felállítását csak tapasztalt szakember végezheti. A diagnózist attól függően végezzük, hogy mi lesz a edzés utáni glükózszint. Vizsgálat üres gyomoron:

  • kevesebb, mint 5,6 mmol / l - az érték a normál tartományban van;
  • 5,6-6 mmol / l - prediabetikus állapot. Ezekkel az eredményekkel további vizsgálatokat írnak elő;
  • nagyobb, mint 6,1 mmol / l - a betegnél cukorbetegséget diagnosztizáltak.

Az elemzés eredménye 2 órával a glükózos oldat elfogyasztása után:

  • kevesebb, mint 6,8 mmol / l - patológia hiánya;
  • 6,8-9,9 mmol / l - prediabetes állapot;
  • 10 mmol / l felett - cukorbetegség.

Ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem érzékelik azt jól, akkor a teszt során a cukorszint meghaladja a normát. Ez azt jelzi, hogy egy személy cukorbetegségben szenved, mivel egészséges emberekben a kezdeti ugrás után a glükózkoncentráció gyorsan normalizálódik..

Még akkor is, ha a tesztelés kimutatta, hogy az alkotóelem szintje meghaladja a normális szintet, nem szabad felbukkannod előre. A TGG vizsgálatát mindig kétszer kell elvégezni a végső eredmény biztosítása érdekében. Az újbóli tesztelést általában 3-5 nap elteltével hajtják végre. Csak azután az orvos képes lesz következtetéseket levonni..

GTT terhesség alatt

A valós nem minden képviselőjének, aki pozícióban van, GTT-elemzést kell elvégezni, és ezt általában a harmadik trimeszterben teszik át. A tesztelés annak a ténynek a következménye, hogy a terhesség alatt a nőkben gyakran terhességi cukorbetegség alakul ki.

Ez a patológia általában a csecsemő születése és a hormonális háttér stabilizálása után önállóan elmúlik. A helyreállítási folyamat felgyorsítása érdekében egy nőnek megfelelő életmódot kell vezetnie, figyelemmel kell kísérnie a táplálkozást és néhány gyakorlatot.

Általában terhes nőkben a tesztelésnek a következő eredményt kell adnia:

  • üres gyomorban - 4,0 - 6,1 mmol / l;
  • Az oldat bevétele után 2 órával - legfeljebb 7,8 mmol / l.

Az alkotóelem mutatói a terhesség alatt kissé eltérnek, ami összefügg a hormonális háttér megváltozásával és a test fokozott stresszével. De a komponens koncentrációja az üres gyomorban semmiképpen sem lehet nagyobb, mint 5,1 mmol / L. Egyébként az orvos diagnosztizálja a terhességi cukorbetegséget.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tesztet kicsit másképp végzik terhes nők esetében. A vért nem kétszer kell adományozni, hanem 4-et. Minden ezt követő vérvételt 4 órával az előző után kell elvégezni. A kapott számok alapján az orvos végleges diagnózist készít. A diagnosztikát bármilyen klinikán el lehet végezni Moszkvában és az Orosz Föderáció más városaiban.

Következtetés

A terheléses glükózteszt nemcsak a veszélyeztetett emberek számára, hanem azoknak a polgárok számára is hasznos, akik nem panaszkodnak egészségügyi problémáik miatt. A megelőzés ilyen egyszerű módja segít a patológia időben történő felismerésében és megakadályozza annak további előrehaladását. A tesztelés nem nehéz, és nem kíséri kellemetlenséget. Ennek az elemzésnek az egyetlen negatív az időtartama.

Hogyan jelzik a cukor a vérvizsgálatban?

A cukorbetegeknek rendszeresen vért kell adniuk a cukorért. Azonban nem mindenki tudja megfejteni azokat az információkat, amelyeket a szám- és jeloszlopok vagy latin nevek oszlopai alatt rejtünk el. Sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük erre a tudásra, mert a kezelõ orvos elmagyarázza az eredményeket. De néha önnek kell dekódolnia a teszt adatait. Ezért fontos tudni, hogy a vérvizsgálat hogyan jelzi a cukrot..

Latin betűkkel

A vérvizsgálat cukorját a GLU latin betűk jelzik. A glükóz (GLU) mennyisége nem haladhatja meg a 3,3–5,5 mmol / L-t. A biokémiai elemzések során a következő mutatókat használják leggyakrabban az egészségügyi állapot nyomon követésére..

  • Hemoglobin HGB (Hb): a norma 110–160 g / l. Kisebb mennyiségek anémiát, vashiányt vagy folsavhiányt jelezhetnek..
  • Hemocrit HCT (Ht): a férfiak normája 39–49%, nők esetében 35–45%. Cukorbetegség esetén a mutatók általában meghaladják ezeket a paramétereket, és elérték a 60% -ot vagy annál is többet.
  • RBC vörösvértestek: a férfiak esetében a norma 4,3–6,2 × 10 12 / liter, nők és gyermekek esetében 3,8–5,5 × 10 12 / liter. A vörösvértestek számának csökkenése jelentős vérvesztést, vas- és B-vitaminhiányt, kiszáradást, gyulladást vagy túlzott testmozgást jelez..
  • WBC fehérvérsejtek: norma 4,0–9,0 × 10 9 / liter. A fel vagy le eltérés a gyulladásos folyamatok kezdetét jelzi.
  • Vérlemezkék PLT: az optimális mennyiség 180-320 × 10 9 / liter.
  • LYM limfociták: százalékban normájuk 25 és 40% között van. Az abszolút tartalom nem haladhatja meg az 1,2–3,0 × 10 9 / liter vagy az 1,2–63,0 × 10 3 / mm2-t. A túlzott mutatók a fertőzés, a tuberkulózis vagy a limfocitikus leukémia kialakulását jelzik.

Cukorbetegség esetén jelentős szerepet játszik az eritrociták ülepedési sebességének (ESR) tanulmányozása, amely megmutatja a fehérje mennyiségét a vérplazmában. A férfiak esetében a norma óránként legfeljebb 10 mm, nőknél pedig legfeljebb 15 mm / h. Ugyanilyen fontos a jó és a rossz koleszterin (LDL és HDL) nyomon követése. A normál mutató nem haladhatja meg a 3,6-6,5 mmol / L-t. A vese és a máj működésének figyelemmel kísérésekor figyelni kell a kreatin és bilirubin (BIL) mennyiségére. Normájuk 5–20 mmol / l.

A glükóz megnevezése külföldi országokban

A "mmol / liter" megnevezést leggyakrabban a volt Szovjetunió országaiban használják. De néha előfordulhat, hogy a vércukorszint vizsgálatát külföldön kell elvégezni, ahol más glükózmegjelöléseket is elfogadnak. Ezt milligramm% -ban mértük, mg / dl-ként írva, és a cukor mennyiségét jelzi 100 ml vérben.

A vércukorszint mutatók normája a külföldi országokban 70–110 mg / dl. Ahhoz, hogy ezeket az adatokat ismerõsebb számokra lehessen lefordítani, az eredményeket el kell osztani 18-al. Például, ha a cukorszint 82 mg / dl, akkor az ismerõs rendszerre történõ átvitelekor 82: 18 = 4,5 mmol / l értéket kap, ami normális. Idegen glükométer vásárlása esetén szükség lehet az ilyen számítások készítésére, mivel az eszközt általában egy adott mértékegységre programozzák.

Általános elemzés

Az eritrociták ülepedési sebességének meghatározásához, a hemoglobin és a vérsejtek mennyiségének meghatározásához általános vérvizsgálatot írnak elő. A kapott adatok segítenek a gyulladásos folyamatok, a vérbetegségek és a test általános állapotának azonosításában..

A vércukorszint nem határozható meg általános elemzéssel. A megnövekedett hemokrit vagy vörösvértestek száma azonban diabéteszre utalhat. A diagnózis megerősítéséhez vért kell adnia cukorért, vagy átfogó vizsgálatot kell végeznie.

Részletes elemzés

Részletes elemzés során nyomon követheti a vér glükózszintjét legfeljebb 3 hónapig. Ha mennyisége meghaladja a megállapított normát (6,8 mmol / l), akkor az ember diagnosztizálható diabetes mellitusban. Az alacsony (kevesebb, mint 2 mmol / l) cukortartalom azonban veszélyes az egészségre, és néha visszafordíthatatlan folyamatokat idéz elő a központi idegrendszerben.

Az elemzési eredményeket gyakran a hemoglobin- és glükózmolekulák százalékos arányával detektálják. Ezt az interakciót Maillard-reakciónak nevezzük. Emelkedett vércukorszint esetén a glikált hemoglobinszint többször gyorsabban növekszik.

Különleges elemzés

A cukorbetegség, endokrin rendellenességek, epilepszia és hasnyálmirigy-betegségek kimutatására speciális vérvizsgálat szükséges a cukor meghatározására. Ezt többféle módon meg lehet tenni..

  • Szabványos laboratóriumi elemzés. A vért reggel 8-10-ig veszik az ujját. Az elemzést üres gyomoron végezzük.
  • Glükóztolerancia-teszt. A vizsgálatot reggel, üres hasán végezzük. Először vért vesznek az ujjból. Ezután a beteg 75 g glükóz és 200 ml víz oldatát inni, és 30 percenként adományoz vért a vénából elemzésre 2 órán keresztül.
  • Expressz tanulmány. A cukor vérvizsgálatát glükométerrel végezzük.
  • A glikált hemoglobin elemzése. A vizsgálatot az élelem bevitelétől függetlenül végezzük. Ez a legmegbízhatóbb és legpontosabb, mivel lehetővé teszi a cukorbetegség korai észlelését..

A megszerzett adatok eredményeinek megértéséhez nem csak azt kell tudni, hogy a vérvizsgálatban hogyan mutatják a cukrot, hanem azt is, hogy mi a normája. Egészséges embernél ez a mutató nem haladja meg az 5,5–5,7 mmol / L-t. A csökkent glükóztolerancia esetén a cukorszint 7,8 és 11 mmol / L között lehet. A cukorbetegség diagnosztizálására akkor kerül sor, ha a szám meghaladja a 11,1 mmol / L-t..

Annak ismeretében, hogy az elemzésekben hogyan tüntetik fel a glikémiás szintet, és milyen elfogadható normák, ez lehetővé teszi a korai szakaszban a veszélyes betegség azonosítását és időbeni intézkedések meghozatalát. Ha felfelé vagy lefelé eltér, akkor azonnal forduljon orvoshoz, vizsgálja felül az életmódját és étrendjét.